Het krat? Wat is dat…? Als je eens een workshop van Kommee hebt gevolgd, dan weet je misschien waar we het over hebben. Want dit onderwerp komt aan de orde wanneer we met deelnemers nadenken over een interventie tijdens het buitenspelen. Soms is zo’n interventie een gouden greep om het spel te verdiepen. Soms is het hard nodig om de kinderen te stimuleren méér te ontdekken tijdens het buitenspelen en soms… kan het beter zijn om je even niet te mengen in het spel van de kinderen. Kinderen kunnen ook zelf, of samen met anderen, veel oplossen of ideeën verzinnen zodat het spel weer verder kan gaan of een nieuwe wending kan geven. Maar soms zijn er momenten waarop je, als begeleider, de kinderen kan wijzen op ‘Het krat’. Situaties die vragen om ‘meer & anders’. Dan kan je het spel op een hoger plan brengen. daarmee vergroot je de betrokkenheid, zodat er meer ontdekt wordt. Bovendien zul je merken dat je dan meer ontwikkelingsgebieden stimuleert.

Maar, wat zit er in ‘Het krat’? Wanneer zet je’m in? Het krat is gevuld met bijvoorbeeld scharen, karton, papier, dikke en dunne stiften, stoepkrijt, niettang, stevige knijpers, duct-tape, aluminiumfolie, vuilniszakken, touw in verschillende diktes en… pleisters! Een kind mag (na goedkeuring van de leerkracht) dit krat pakken om het spel een stukje verrijking of diepgang te geven. Als de kinderen bijvoorbeeld grachten graven rond een kasteel, kunnen ze de vuilniszakken op maat knippen om echt water rondom het kasteel te laten staan. Of als ze een winkeltje maken, is het heel handig om prijs-bordjes te kunnen schrijven op het karton met dikke stiften.

Het krat staat altijd paraat op een plank in de schuur of dichtbij de deur van de school, zodat je’t snel kan pakken. Jij, als begeleider, vertelt welk materiaal de kinderen bij het spel mogen inzetten. Door iets van deze materialen toe te voegen aan de activiteit, zal je merken dat de kinderen weer nieuwe ideeën krijgen om lekker door te spelen.

En die pleisters? Ja, het is gewoon heel handig om niet helemaal naar binnen te hoeven voor zo’n klein ‘smartelapje’.