Dat zou mooi zijn!
Mooi en het verrijkt je onderwijs op de speelplaats enorm wanneer je van tevoren bedenkt aan welke doelen je aandacht wilt geven tijdens het buitenspelen. Als vanzelf zoek je materialen, bedenk je activiteiten en ben je hier en daar echt aanwezig om nog meer rendement te halen uit het buitenspel.

Een voorbeeld
Je wilt aandacht besteden aan Taal – Mondelinge taalvaardigheid – Spreken – 1.Een monoloog houden (vertellen over een gebeurtenis) en 2.Samenhang (gebruik van eenvoudige signaalwoorden zoals ‘toen’, ‘omdat’). Tijdens het buitenspelen bekijk je in welke activiteit een aantal verschillende stappen zitten, zodat er een verhaal van te maken is. Je kunt zo nu en dan even langs de
verschillende kinderen lopen en wanneer ze open staan voor een gesprekje kun je ze wat vragen stellen: ‘Wat deed je eerst, en wat daarna en toen? Waarom pakte je…?’ Kinderen gaan dan als vanzelf woorden zoals ‘omdat’ gebruiken.
Na het spelen in de zandbak of na het maken van een giga-hut, of na het samen bedenken van een hinkelpad mogen een paar kinderen vertellen wat ze deden. Er moet wel een opeenvolging in de buitenspeelactiviteit in zitten. Tijdens het buitenspelen weet jij als leerkracht welke kinderen dat straks mogen gaan vertellen.
Na het buitenspelen (stop iets eerder zodat de kinderen in alle rust kunnen vertellen zonder dat er al weer een nieuwe groep de speelplaats inneemt) roep je alle kinderen bij elkaar. Laat ze op een afstand gaan zitten/staan, zodat er een grote halve cirkel ontstaat en de kinderen die hun verhaal gaan doen de ruimte ervaren en dingen kunnen laten zien. Ze hoeven dan ook niet bang te zijn dat hun prachtige bouwwerk stuk zal gaan.

Brede ontwikkeling
We hopen dat wanneer je door de SLO-doelen scrolt, je zult ontdekken dat tijdens deze buitenspeelactiviteit nog veel meer doelen aan de orde kwamen. Rekendoelen: meten/inhoud, vergelijken en ordenen. Tijdens het buitenspelen wordt er wat af gerekend. Kleuters die steeds maar weer hun emmer vullen, laten overstromen, leegschenken en weer herhalen. Hier wordt de basis gelegd voor het rekenonderwijs! Doelen die beschreven staan onder de kop: ‘Oriëntatie op jezelf en de wereld’:
Verschijnselen uit natuurkunde en techniek/verkennen en ontdekken van materialen en stoffen. Waar kan dat beter dan buiten? Het is dan wel fijn wanneer je verschillende materialen kunt toevoegen aan het buitenspel, zoals water, stenen, stof, takken, blaadjes enz. Dan wordt dat verkennen en ontdekken veel rijker en intenser. Ook de SLO-doelen; Muziek, Sociaal-Emotioneel,
Kunstzinnige oriëntatie en natuurlijk Bewegingsonderwijs krijgen elke dag aandacht. Zoek een paar subdoelen die je gemakkelijk kunt integreren. Je zult merken dat je met heel andere ogen kijkt naar de buitenspeeltijd.
De komende periode zullen we regelmatig op Social Media een voorbeeld geven van hoe je aandacht geeft aan de SLO-doelen voor kleuters tijdens het buitenspelen. Je merkt dat alle doelen in elkaar grijpen en het een niet zonder het ander kan. Hoe meer doelen je kunt bedenken bij een activiteit hoe rijker het voor de kinderen wordt.

Je gaat het buitenspelen wat vaker voorbereiden, omdat je het maximale uit de kinderen wilt halen.
Zo zal er meer variatie zijn in activiteiten en materialen. De opbrengst gaat omhoog doordat de kleuters meer betrokkenheid laten zien. Zo kun je wat langer buiten blijven, want heel veel doelen heb je op de speelplaats al aandacht gegeven.

Marja van Delden
November 2020