Als ‘Metselaars in het Groene Cement’ mogen we regelmatig KDV’s en BSO’s bezoeken om te kijken of ze voldoen aan de voorwaarden om het Groene Kwaliteitsmerk te mogen ontvangen

Deze week bezochten we KDV/BSO ’t Werkel in Zwolle-Stadshagen. We werden super-blij van wat we daar zagen en hoorden van eigenaar Mariëlle Hettinga over haar groene & vrije missie. We konden met onze eigen ogen zien hoe kinderen onbeperkt kunnen spelen in hun speelbroeken. Ze kunnen zich heerlijk uitleven in een prachtige buitenruimte met oneffen kruip-door-sluip-door-plekken en ze kunnen verschillende ondergronden ervaren zoals zand, boomschors, gras, boomstam, enz. Er staan 2 modderkeukens met een rijke inventaris, geshopt bij de kringloop. Kinderen kunnen klimmen over een boomstam en zich verstoppen in het groen. Elk moment kunnen de kinderen, die dat willen, met water spelen.

PM’ers dragen buitenkleding en zijn de hele dag buiten en dus de kinderen ook! Buitenspelen is DE activiteit op deze kinderopvang. Er leven kippen en konijnen waar de kinderen mee mogen spelen en knuffelen. Ze pakken ze op, geven ze voer en vertroetelen de beesten zolang zij (en de dieren) dat willen. Tussen de speelplekken groeien de vruchtenbomen en -struiken. Er wordt geproefd van de Oost-Indische kers, de bramen en de appels. Op verschillende momenten eten de kinderen fruit en groente en drinken ze water, melk of thee.

Kinderen krijgen de ruimte om lekker hun eigen gang te gaan. De één ziet een slak en pakt het om de voelsprieten aan te raken, de ander gaat lekker rennen en ravotten. Ze mogen doen wat bij hen past! Ze kunnen al hun energie kwijt, gebruiken hun hele lichaam en ontwikkelen zich daardoor evenwichtig. Baby’s gaan op hun eigen tijd naar bed en ze slapen in de frisse buitenlucht.

Petje af voor de relaxte sfeer op deze Kind-locatie. Heerlijk dat deze KDV niet organiseert vanuit angst: “Pas op, pas op!” Kinderen mogen op deze uitdagende en spannende plek ervaringen opdoen met water, vuur en… brandnetels. Hier spelen kinderen het hele jaar, elk seizoen, iedere dag buiten!

Aan de buiten-picknick-tafel namen we alle punten door waar we als metselaars naar moeten kijken tijdens zo’n bezoek om het kwaliteitsmerk te mogen uitreiken. Het gaat in zo’n gesprek om pedagogische zaken en ook over de inrichting van de buitenruimte: Worden er losse materialen toegevoegd aan het buitenspel? Hoe betrek je ouders bij je groene visie? Kun je iets laten zien over zaaien & oogsten en over het inhuren van expertise via NME of een Groen Cement-Metselaar?

Wij konden het Groene Kwaliteitsmerk uitreiken aan KDV/BSO ’t Werkel. Ze slaagden met glans! Oh… wat doen we dat graag. Deze kinderwerkers met lef begrijpen wat kinderen nodig hebben…

Dit is een neven-activiteit van ons omdat het zo goed past bij onze KOMMEE-visie: “Maak van buitenspelen een feest voor elk kind. Geef het de tijd en de ruimte (het liefst in een groene omgeving)!”