1. Kijk naar de interessegebieden van het kind en bedenk buitenspeelactiviteiten die daarbij aansluiten. Kinderen die geïnteresseerd zijn in wetenschap & techniek, willen vaak andere activiteiten doen dan kinderen die vooral motorisch uitgedaagd willen worden.

2. Zorg dat de voorwaarden oké zijn om relaxed buiten te kunnen spelen. Als kinderen bang zijn of geen warme speelkleren aan hebben, is het niet fijn om buiten te spelen.

3. Rommelen mag! Spullen die al gauw in de container belanden zijn de mooiste buitenspeelattributen. Ook bouwafval, zoals stenen, piepschuim en planken zijn heerlijk en uitdagend speelmateriaal.

4. Support je kind! Ga mee naar buiten wanneer het daarom vraagt. Wees belangstellend, speel mee en heb aandacht voor deze belangrijke activiteit voor het kind. Daarmee straal je uit dat je de kinderen niet ‘even kwijt wilt’, maar ze een hart onder de riem wilt steken.

5. Door elke dag een paar uur buiten te spelen, kunnen kinderen hun energie kwijt en zullen ze beter kunnen eten en slapen. Vooral voor energieke kinderen is buitenspelen een must! Door regelmatig naar buiten te gaan houd je een fijne sfeer in je groep of gezin.

6. Wil je meer variatie aanbrengen in het buitenspel? Kijk op onze Facebook-, instagram- & Pinterest-pagina. Je ontvangt regelmatig leuke suggesties om het buitenspelen een nieuwe boost te geven. We geven waardevolle buitenspeelideëen die passen bij de seizoenen en aansluiten bij de verschillende interesses van kinderen.

7. Stap allemaal op de fiets en laat kinderen die voorop fietsen de weg bedenken. Het geeft kinderen een vrij gevoel wanneer zij de koers mogen bepalen. Het is nl. best vaak andersom: dat de kinderen moeten luisteren naar de volwassenen.

8. Geniet van het buitenspel met de kinderen. Ga regelmatig naar een ander speeltuintje of loop naar een bos, struin door een weiland en langs een rivier. Kijk soms even van een afstandje naar de betrokken snoetjes en laat je smartphone in de tas (of thuis) ;-).