Dit is een heel gaaf boek voor kinderen (van 4-14), ouders, leerkrachten, BSO en TSO-medewerkers en verder iedereen die kinderen wil stimuleren meer naar buiten te gaan, niet alleen om een frisse neus te halen en wat energie te lozen, maar vooral om buiten fysiek en mentaal te ontwikkelen. Met gebruik van alle zintuigen de natuur ontdekken, vogels te spotten, kikkerdril te vangen, bloemenparfum te maken. Er staan zoveel leuke buitenactiviteiten, natuurweetjes en spannende opdrachten in, ik weet gewoon niet waar ik moet beginnen.

Eerst een overzicht van de inhoud van het boek: In negen hoofdstukken komen alle thema’s langs. In het begin gaat het over de uitrusting, het observeren en de gedragsregels. Daarna gaan we door alle seizoenen met hun eigen mooie spel-aanleidingen. Zo ervaren de kinderen de verschillende jaargetijden en zullen deze rijke ervaringen meenemen voor de rest van hun leven. Er komen veel werkwoorden voorbij in de volgende delen van het boek: Ontdekken (van het weer, het water en de bodem), spelen, spelen spelen, eten&proeven, speuren, sporen en spotten. In het laatste hoofdstuk een aantal praktische handreikingen: Hoe je het schoolplein gebruiken als klaslokaal en hoe je kunt gaan moestuinieren. Tussendoor staan de schitterende zoekkaarten getekend door Jasper. Wat kan hij dat goed!

Dit hele boek ademt de sfeer van doen/ervaren/ontdekken want dat willen kinderen. Ze worden op de goede toon uitgedaagd om lekker te gaan struinen, zoeken en doen. Dit varieert van de bekendere opdrachten, bijv. een schepnetje maken van een oude panty en een stok en daarmee kikkerdril en waterbeestjes vangen tot de wat meer bijzondere activiteiten, bijv. met blote voeten door de sneeuw en met bietensap in de sneeuw gaan verven. Er staan ook heel wat leuke proefjes in zoals een waterzichtmeter maken, zodat kinderen de helderheid van het water kunnen meten of een eigen wolk maken. Je kunt in alle activiteiten merken dat de auteurs het belangrijk vinden dat kinderen ervaren met al hun zintuigen. Hier passen de uitnodigende vragen bij zoals: Hoe voelt een bast van een boom, hoe proeft een paardenbloem, heb je wel eens duizenden dansende spreeuwenballerina’s gezien?

We kennen Jasper nu al een tijdje. Hij is op plekken waar wij ook vaak zijn met een stand of een workshop. We waren al heel blij met de prachtige zoekkaarten die hij maakt en nemen ze elke keer mee in onze tas wanneer we ergens mogen vertellen over buitenspelen. Vanaf nu reist dit boek ook mee. Dit boek illustreert, wat ons betreft, precies wat buitenspelen is. Buitenspelen is niet alleen voetballen, fietsen en skaten. Ja, dat ook! Maar buitenspelen is veel meer. Door dit boek te kopen en te gaan gebruiken zul je merken dat het veel gemakkelijker wordt om alle kinderen naar buiten te krijgen. En dat is echt nodig.

We hopen dat dit inspiratieboek in een enorme behoefte voorziet. Samen met de auteurs van dit boek doet Kommee er alles aan om de komende generatie achter de schermpjes weg te halen om lekker op zoek te gaan in de natuur. Want de natuur biedt zoveel meer dan een speeltuin. Neem ze mee, ga samen stampen in de modder en luister naar de vogels, ruik aan de bloemen en GENIET!
Buiten gebeurt het.

Je kunt dit boek bestellen in onze (web)winkel.  Het grote natuuractiviteitenboek, auteurs: Marieke Dijksman en Jasper de Ruiter, 279 bladzijden.