Heb je dat ook wel eens? Je ziet de voorkant van een boek en je denkt: ‘Wauw, dit wil ik zien!’ ‘Het Wildste boek voor Buiten’ is zo’n boek. Je slaat het open en je ziet mooie prints en prachtige groene takken… Zo weet je gelijk waar het boek over zal gaan. Floortje Zwigtman schreef de ondertitel: Buitendoeboek voor jongens en meiden.

‘Het Wildste boek voor Buiten’ is gemaakt voor kinderen vanaf 8 jaar. De vormgeving en lay-out is heel aantrekkelijk voor de doelgroep (en ook voor volwassenen). Foto’s van dieren met praatwolkjes, mooie duidelijke kaders en gekleurde vakken met speciale tekst. Wat mij in het boek vooral aanspreekt is de humor. Daardoor zullen kinderen het snel pakken en ik weet zeker dat er verschillende keren een glimlach op hun snoet komt. Bijvoorbeeld een ooievaarsjong op een nest met takken zegt: “Mama, dit prikt!” Waarop mama-ooievaar antwoordt: “Niet piepen, Vaartje. Mijn snavel, díe prikt!” Dit lokt uit om gauw de bladzijde om te slaan en te kijken en te lezen wat daar weer voor leuks staat.

Over de inhoud van het boek kunnen we kort zijn. Mooie weetjes wisselen de doe-activiteiten af. Er staat bijvoorbeeld duidelijk beschreven wat je nodig hebt om zelf een nest te bouwen. Per stap staat er een beschrijving en een tekening. Daarna wordt dit hoofdstukje afgesloten met ‘Dom nest!’ Een top 10 van de ‘domste nestplekken ooit’ (echt gebeurd!). Op de foto zwemt een eend met een nest op de rug.

Dit is zomaar een voorbeeld uit dit prachtige buiten-doe-boek. Andere onderwerpen: De beest uithangen, Fruit op je huid, Plant je eigen pizza, 50 meter eiwaggelen en Speel je eigen game… in het echt! En nog veel meer.

Dit boek is een echte aanrader wanneer je wilt dat kinderen de natuur weer opnieuw gaan ontdekken. Breng ze op nieuwe, spannende ideëen en… doe lekker zelf mee! Want, jij wilt toch ook weten wie Frida Fazant vermoordde?

Heel veel buitenspeelplezier!

Ook te koop in onze (web)winkel: ‘Het Wildste boek voor Buiten’ van Floortje Zwigtman; Uitgeverij Luitingh-Sijthoff bv; isbn 9789 90 245 7310 3; Leeftijd: 8+; 112 blz.