Drukke decembertijd…? De komende weken zijn de kinderen vol van Sinterklaas en zijn Pieten. Het is voor veel kinderen een spannende en intensieve tijd. Het ene kind kan beter met deze stress omgaan dan het andere. Dit kan voor sommige ouders een reden zijn om te vertellen dat Sinterklaasfeest een prachtig verkleedfeest is rondom een goede, gulle man. Kijk hier maar eens.

Uitspelen is verwerken! Op scholen worden de hoeken in de klas en op de gang aangepast aan het thema. Kinderen kunnen zich daar verkleden als Sint & Piet. Ze hebben (gelukkig) niet altijd door dat ze veel leren tijdens dit rollenspel. De opbrengst wordt namelijk veel hoger wanneer het goed aansluit bij de belevingswereld en wanneer het betekenis voor ze heeft. En dat doet het! Het is hierbij heel belangrijk dat kinderen de vrijheid ervaren om de activiteit naar eigen wens en inzicht in te vullen. Het verwerken van spannende ervaringen kan een belangrijke waarde zijn in dit rollenspel. Vaak hoor en zie je dat terug in het spel. Dit werkt heilzaam en daardoor zal de spanning bij het kind wat afnemen.

Rollenspel tijdens het buitenspelen…? Wanneer we weten dat dit vrije rollenspel zo goed is voor de ontwikkeling van kinderen, waarom zien we dat dan nog niet zoveel op pleinen en speelplaatsen? Dáár kan je de tijd van spelen enorm uitbreiden. Bovendien is er buiten lekker veel ruimte, zijn er andere materialen, kan het geluid fijn weg en zit de juf/meester je niet zo dicht op de huid (wat soms ook heerlijk kan zijn ;-)).

Wat is er nodig? Een paar ideeën om je een beetje op weg te helpen: Zorg dat je ook voor het buitenspelen een paar sint- en pietenpakken hebt. Laat kinderen iets zoeken waar ze een stoomboot van kunnen maken (planken of een hobbelbak). De kinderen die graag creatief bezig zijn, kan je vragen om een vlaggenslinger te maken van touw en 3-hoekige gekleurde papieren voor de stoomboot. Een ton of rioolbuis wordt de schoorsteen. Er zijn altijd wel kinderen die graag dozen inpakken met mooi cadeaupapier en wie weet is er nog ergens een wit stokpaard of paarden-leidsel? Wanneer er genoeg materialen zijn, kunnen de kinderen los!

Jouw rol; Soms is het goed om een klein opstapje te geven d.m.v. een demonstratiespel. Of je stelt een probleemvraag: ‘Hoe moet het verder met die Piet die vastzit in het raampje van de boot?’ Meestal hebben de kinderen spel-ideeën genoeg. Waardeer, als begeleider, hun spel, maak een klein videootje om te delen. Speel, wanneer het spel een beetje vastloopt, even mee, maar laat de kinderen de regie houden! Door begeleiden en stimuleren komt het rollenspel vaak op een hoger niveau. Jouw rol doet er toe!

Onderwijs binnen & buiten; Zo kan je de momenten van ontwikkelen uitbreiden. De onderwijs-doelen neem je mee naar buiten. De effectieve speeltijd wordt groter en zo kom je meer tegemoet aan de uitspraak van Prof. Langeveld: “Het spel is de meest wezenlijke bezigheid in een wereld die nog van alles kan blijken te zijn.” Het zou zo maar kunnen dat je door dit soort buiten-activiteiten je buitenspeeltijd wilt uitbreiden. Dien maar vast een verzoekje in bij je leidinggevende ;-), de inspectie vindt het goed!

Veel buitenspeelplezier gewenst!